Как се четат канони

 Редът за четене на каноните е следният:

  1. Чете се първа песен от всички канони, които се полага да се четат през деня, след това се чете трета песен и веднага се изпява ирмоса на трета песен от последния канон.
  2. След малката ектения се чете от минея писаното между трета и четвърта песен (накрая се чете Богородичен, а в сряда и петък се чете Кръстобогородичен), след което продължава четенето както отначало - от всички канони четвърта песен, от всички канони пета песен, от всички канони шеста песен. След това веднага се изпява ирмоса на шеста песен от последния канон.
  3. След малката ектения четем писаното между шеста и седма песен и казваме: „В този месец, в (…) ден празнуваме паметта на (името на светията или светиите, чествувани в този ден - така както е писано в минея, в заглавието на деня) по неговите (или техните) молитви, Христе Боже, помилвай и ни спаси, Амин“.
  4. След това продължаваме да четем - по същия ред - седма песен от всички канони, осма песен от всички канони и девета песен от всички канони. Без прекъсване изпяваме ирмоса на осма песен от последния канон, с припев: „Хвалим, благословим, покланяемся Господеви, поюще и превозносяще во вся веки“. 
  1. След възгласа на свещеника: Богородицу и матер света... пеем Честнейшую с припевите от часослова и веднага изпяваме ирмоса на девета песен от последния канон.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СРЕТЕНИЕ ГОСПОДНЕ

Пътят на мощите на св Параскева-Петка от Търново до Видин

История на мощите на свети крал и мъченик Едуард (+978)