Свети Валентин или света Валентина



От всички православни народи само българите празнуват именни дни. Руснаците празнуват „день ангела“, сърбите – „кръстна слава“, а гърците, когато кръщават някого, например Йоан, винаги отбелязват на кой точно светец с името Йоан е кръстен човекът, например Кръстителя или Златоуста, или Колибар, или Богослова и т.н., което означава, че не всички Йоановци празнуват в един и същи ден. Даже, доколкото на живо съм говорил с тях, те дори го нямат за голям празник именият ден. Ние сме опростили – всички с едно и също име да празнуват в един и същи ден. Грешка!

Та, кръстените с име Валентин/Валентина имат своя проблем с имения си ден. На кой точно ден да празнуват, на 10 или 14 февруари? Няма да получите отговор от мене. Ще започна по-отдалеч исторически.

В 1054 г. Константинополската и Римската църкви взаимно си налагат анатеми и прекъсват отношения. Оттогава ние, православните, сме приели термините за църквите като „Римокатолическа“ (думата „католическа“ е гръцка и означава „вселенска“) и „Източно православна“ (и пак с контекста, че е „вселенската“ църква). Та даже и в Символа на вярата от двете страни казват: Et unam, sanctam, catholicam et apostolicam Ecclesiam./ Εἰς μίαν, Ἁγίαν, Καθολικὴν καὶ Ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν. Отплеснах се.

Представете си времето преди 1000 г. Много слабо движение на хора и идеи. Няма печатни книги. Отделни хора са грамотни, много често те са били свързани по някакъв начин с църквата, защото е трябвало да четат и пеят на безпросветния народ. Написаните на ръка книги, които един човек е притежавал, едва ли са били повече от пръстите на ръката.

Почитта към някои светци си остава на местна основа. Например на свети Евтимий Търновски: почита се само от местното българско население, а съседните народи не са и чували за него. Нещо подобно се е случило и със свети Валентин. В Римския календар до 1969 г. под датата 14 февруари са били записани трима души с името Валентин – римски свещеник, епископ на Терни (на 100 км от Рим) и мъченик. Обаче има толкова неясноти дали свещеникът и епископът не е един и същ човек, че се принуждават да свалят от календара си и тримата, и са оставили паметта на св. Кирил и Методий. Не знам защо и на двамата, българите празнуваме само Успението на св. Кирил.

Но поне двама светци с това име от 3-ти век са познати. Обаче някои православни действат като футболни ултраси: „остави ги, тези са католици, а ние сме православни“. И тук се спира изследването. След като в православното календарче не е записан този светец, значи не е съществувал или няма нужда да бъде почитан. Но пък има доста хора, кръстени с това име. Затова се оглеждаме в календарчето и намираме на 10 февруари св. мъченица Валентина, и проблемът е решен (заметен под килима). И понеже сме православни, а не католици, ето ни светица от изтока, от Кесария Палестинска, приела мъченичество в 308 г (около 40 г. след римския мъченик). Изтупахме ръцете, решили проблема. Обвинихме Римската църква, че не е записала добре житията на светците, и изсипахме огън и жупел срещу светеца, набеден, че е пропагандирал неморална любов. Горкия светец, той дори никога не е предполагал, че християните ще стигнат дотам да използват името му за такива цели.

А проблемът при нас е, че никой не изследва откъде е тръгнала тази легенда: от Британия през 14 век, 1000 години след смъртта на мъченика, от поета Джефри Чосър (Geoffrey Chaucer).

Пак ще се отплесна. Ние пък, като че ли сме записали къде е заточен и къде умира нашият св. патр. Евтимий?

Е, какво да правят сега Валентините и Валентиновците? Кога да празнуват? Ами, когато решат. Ето им няколко опции: 10 февруари, св. Валентина; 14 февруари – общ ден за тримата светци с име Валентин; 6 юли за римския свещеник, 30 юли за епископа на Терни (Interamna). А има и още светци с това име от преди Великата схизма (1054 г.).


Извод: Скъпи събратя свещеници, преди да извършите кръщение на някого, поговорете с него или с кръстника, или с родителите на името на кой конкретен светец кръщавате и нека кръстеният празнува на съответната дата, когато Църквата е определила да се празнува този светец. А ние, християните, ще имаме задачата оттук нататък да си запишем в електронния календар на телефона, срещу съответната дата, кой наш приятел празнува имен ден. Нека да започнем от днес!

Коментари

Популярни публикации от този блог

СРЕТЕНИЕ ГОСПОДНЕ

Пътят на мощите на св Параскева-Петка от Търново до Видин

Делото на светите братя