Делото на светите братя

Проповед

Свещеник Траян Горанов

На днешния ден празнуваме общата памет на светите братя Методий и Кирил. До 1968 г сме били по стария календар (13 дена назад), затова в народната памет се е запазила датата 24 май. Светската ни държава продължава да празнува тяхната памет по стария календар, основно защото на този ден завършват първокласниците и абитуриентите. Промиха ни мозъците по време на атеистичния режим, че те са създали азбука за славяните и се говореха гръмки слова за т. нар. „славянска култура“. Полуистина. Изпуска се основната причина и целта.

Великоморавският княз Ростислав моли византийския император Михаил III, да му прати християнски проповедници на славянски език, защото богослужението е на латински и е неразбираемо. Императорът приема неговата покана и изпраща мисия в Моравия, водена от един от най-прочутите византийски философи, Константин, и брат му Методий. Е, целта е познаването на БОГ. Първопричината. Основата. Това, за което след 13 дена няма и да чуете по българските радио и ТВ.

Братята са родени в Солун. За баща им се знае, че е бил кмет на града, а за майка им нищо. Но очевидно братята са знаели местния славянски диалект от района на Солун. Писмените знаци са били необходими за да могат да предадат фонетично славянските звуци. Така те създават глаголицата и заедно с други преводачи и преписвачи активно започват да превеждат БОГОСЛУЖЕБНИТЕ книги, не романи, на родния си солунски диалект, а не на панславянски. Няма как да преведеш нещо на несъществуващ език. Който иска нека се пробва да измисли сложно съставно изречение, което да се разбира едновременно от българи, македонци, сърби, хървати, словенци, словаци, чехи, поляци, украинци, руснаци. Невъзможно.

Отделно нашите родни папагали повториха руския термин от 18 век „църковнославянски език“. По това време България е изтрита от картата на света, а вече 300 г се разпространява, че светите братя превели богослужебните книги на някакъв панславянски. 

Кирил умира млад в Рим през 869 г. Методий е първия епископ на Моравия, който служи на славянски, което навлича омразата на немското духовенство и е изгонен от там. Той с учениците си отиват в съседната Панонска област и в същата 869 г е назначен за епископ на Сирмиум (дн. Сремска Митровица), там остава до смъртта си (885). Панония е обхващала части от днешните държави Хърватска, Словения, Босна, Сърбия, Унгария и Австрия. Делото му е толкова голямо там, че хърватите пишат на глаголицата чак до 14 век. 

864 г свети цар Борис приема християнството официално. Той води преговори за автокефална (независима) българска църква и с папата и с патриарха. Когато бягащите ученици на Кирил и Методий пристигат в тогавашния български град Белград, той ги приема с почести и им дава всичко възможно да продължат проповедта на славянски език на родна почва. Именно в България става опростяването на глаголицата в новата азбука и именувана в чест на великия проповедник Кирил. На следващата година след пристигане на учениците, 870, Българската Църква получава автокефалия от Константинополския патриарх.

100 г по-късно, през 968 г. България е нападната от русите, начело с княз Светослав, който овладява североизточната част на страната. Българският цар Петър, светец, внук на Борис, умира на 30 януари 969 г. През същата година Светослав е принуден да се завърне в страната си, която е връхлетяна от печенегите. През лятото на 969 г. той предприема втори поход отвъд Дунава. България е отслабена. След това българската столица е превзета през лятото на  971 г. от византийския император Йоан Цимисхий. (В Западна България се възцарява Самуил). България пада под Византийско владичество за 200 г. 

Владимир е най-малкият син на княз Светослав от неговата икономка Малуша. През 980 г, чрез убийство се възкача на престола в Киев. През 988 г., след като превзема град Херсон в Крим, сключва съюз с Византийската империя. Получава за жена сестрата на император Василий II Анна, като приема християнството. Той моли Василий Българоубиец да му изпрати проповедници и книги на славянски език. Лесно за изпълнение. Византия ни владее, епископите са гръцки, събират се преведените книги и се изпращат на север.

Във всяко зло, можеш да видиш Божи промисъл. По онова време вече 120 г българите са християни. Добра основа. С нашите книги са просветени русите. Така делото на светите братя косвено се продължава на изток. Започна се от Великоморавия, след това Панония, след това България и се продължи в Киевска Рус. А след разширението на Руската империя в Сибир, азбуката достига и става официална в днешните Монголия, Таджикистан, Киргизстан и Казахстан.

Светите братя да ни помагат да пазим вярата си, да я изучаваме, да се молим на Бог, да не се заблуждаваме, да обичаме всички, да бъдем за пример на тези, които още са в заблуди!

Честит празник! Христос воскресе!

Коментари

Популярни публикации от този блог

СРЕТЕНИЕ ГОСПОДНЕ

Пътят на мощите на св Параскева-Петка от Търново до Видин

История на мощите на свети крал и мъченик Едуард (+978)