Свети апостол и евангелист Марк


На 25 април празнуваме паметта на св. апостол и евангелист Марк (+68). Пускайки служби онлайн, имам възможност да следя колко човека влизат и четат съответната служба. Става ми мъчно, че към паметта на този апостол няма почти никакъв интерес, само 20 влизания.

Свети Марк е роден в 12 г. сл. Хр. в Африка от еврейски родители, които принадлежали към коляното на левитите. Семейството му живее в Киренайка, докато не били нападнати от няколко варвари и губят имуществото си. Киренайка е наричана и Пентаполис (Петоградие), намира се на територията на днешна Източна Либия и Западен Египет (Той е роден в Кирена, Египет). Семейството се премества в Йерусалим с детето си Йоан Марк (Деяния 12:12, 25; 15:37). Очевидно той е получил добро образование и е научил както гръцки, така и латински в допълнение към арамейски. Семейството му било силно религиозно и в тясна връзка с Господ Иисус Христос. Той бил племенник на св. Варнава, а братовчед на баща му е св. ап. Петър. Майка му, Мария, играе важна роля в ранните дни на Църквата в Йерусалим. Нейната горница става първата християнска църква в света, в която Сам Господ Иисус Христос установява св. Евхаристия (Марк 14:12-26). Освен това това е същото място, където Господ се явил на учениците след Своето възкресение и Неговият Свят Дух дошъл върху тях.

Младият Марк винаги е бил свързван с Господ Иисус, който го е избрал като един от седемдесетте. Той се споменава в Светото писание в редица събития, свързани с Господа. Например, той присъства на сватбата в Кана Галилейска и бил човекът, който носил делвата, когато двамата ученици отидоха да приготвят място за празнуването на Пасхата (Марк 14:13-14; Лука 22: 11).

Има една прочута история с лъва, предадена ни от Севѐр Ебн-Ел-Мокафа: Веднъж лъв и лъвица се явили на Йоан Марк и баща му Аросталис, докато пътували из Йордания. Бащата бил много уплашен и молел сина си да избяга, а той да чака съдбата си. Йоан Марк уверил баща си, че Иисус Христос ще ги спаси и започнал да се моли. Двата звяра паднали мъртви и в резултат на това чудо бащата повярвал в Христос.

Като ученик и сътрудник на св. ап. Петър той бил с него в Рим и там през 44 г. написал своето Евангелие. Свети апостол Петър го поставил за епископ на град Александрия, където заради неговата проповед за Христа, идолопоклонниците го свързали, влачили го по камъните на градските улици и го пребили. В това време му се явил Господ Иисус Христос, Който го призовал към небесната слава и апостолът Му предал своя дух в 68 г. сл. Хр. През 827 г. мощите му са пренесени във Венеция. 

Апостолът проповядвал в Египет, Пентаполис, Юдея, Мала Азия и Италия, през което време той ръкоположил епископи, свещеници и дякони.


По неговите молитви, Христе Боже, помилвай и ни спаси! Амин.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СРЕТЕНИЕ ГОСПОДНЕ

Пътят на мощите на св Параскева-Петка от Търново до Видин

История на мощите на свети крал и мъченик Едуард (+978)