Какъв по народност е свети Трифон?

Свети Трифон загива млад заради вярата си по време на гонението на християните при император Декий около 250 г. Роден е в областта Фригѝя. Не знам защо някои сайтове наричат св. Трифон сириец. Гледам картата на древна Фригия. Това е района на днешния град Ескишехир, Турция. Много далеч от древна Сирия в най-големия ѝ разцвет когато е била. Като се има предвид, че в древността е имало много ограничено придвижване на хората. Той е пасъл гъски, което означава, че не е бил от богат произход да си позволи да промени селото, в което е роден. Фригийците са били древен  народ, който постепенно се е хеленизирал и претопил в ромейската държава.


В класическата древност Фригия (старогръцки: Φρυγία) е царство в западната централна част на Анатолия, в това, което сега е азиатска Турция, с център на река Сангариос (Сакаря). След завладяването му той става регион на големите империи на времето.


Историите за героичната епоха на гръцката митология разказват за няколко легендарни фригийски царе:


  • Гордий, чийто гордиев възел по-късно ще бъде разсечен от Александър Велики.
  • Мидас, който превръщаше всичко, до което се докосне, в злато.
  • Мигдон, който воюва с амазонките.

Според "Илиада" на Омир фригийците участват в Троянската война като близки съюзници на троянците, воювайки срещу ахейците. Фригийската мощ достига своя връх в края на 8 век пр. Хр. при друг, исторически цар Мидас, който доминира по-голямата част от западен и централен Анатолия и съперничи на Асирия и Урарту за власт в източна Анатолия. Този по-късен Мидас обаче е и последният независим цар на Фригия, преди кимерийците да разграбят фригийската столица Гордиум около 695 г. пр. Хр. След това Фригия става подчинена на Лидия, а след това последователно на Персия, Александър и неговите елинистически наследници, Пергамон, Римската империя и Византийската империя. През това време фригийците стават християни и гръкоговорящи, асимилирайки се във византийската държава; след турското завладяване на византийска Анадола през късното Средновековие, името "Фригия" излиза от употреба като териториално обозначение.


Възможно е объркването да се-дължи на факта, че има поне 7-8 града с името Апамия, 1-2 в Сирия, един във Витиния, един в Тракия и един във Фригия. Такива обърквания има в много други жития и те се дължат на простия факт, че това не са научни изследвания, в които също има разминавания и различни мнения, а житията всеки преписвач си ги е редактирал според своите виждания и опит. Не е изключено объркването да идва от това, за коя Апамия/Апамея става дума, може и византийските преписвачи да са "дръпнали" светеца по-близо до столицата или пък сирийски преписвач да го е придърпал към сирийския град Апамия. 


Мощи

Първоначално мощите му били погребани в родната му Кампсада. По-късно те са пренесени в Константинопол, а след това в Рим. Главата му се съхранява в Которската католическа катедрала Katedrala Svetog Tripuna, в Черна гора.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СРЕТЕНИЕ ГОСПОДНЕ

Пътят на мощите на св Параскева-Петка от Търново до Видин

История на мощите на свети крал и мъченик Едуард (+978)